Hibaüzenet

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/home/nyirikhu/html/vipokotour.hu/includes/common.inc 380 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/home/nyirikhu/html/vipokotour.hu/includes/menu.inc 2292 sor).

Napból-szélből áram, meleg víz

A földi élet létezésének feltétele a Nap tápláló energiája. A növények a Nap energiáját felhasználva építik fel önmagukat, majd táplálékot adnak a növényevő állatoknak, akiket a ragadozók fogyasztanak el. Végül is minden élőlény a táplálékláncban a Nap energiáját használja fel.

A Nap energiájának egy hatalmas része tárolódik az elhalt növényi és állati szervezetekből évmilliók alatt kialakult ásványi szenekben, földgázban és kőolajban. Mi ezt pár évszázad alatt elégetjük és erre az energiára egy természet törvényeit figyelmen kívül hagyó, pazarló, önző civilizációt építettünk.

Néhány évtizeden belül elfogynak az olaj, gáz és szénkészletek a Földön. Továbbá az energiahordozók égéstermékei miatt a földi klíma változóban van. Ezt már mi is nap mint nap érzékeljük, gondoljunk csak a pusztító viharokra, jégesőkre, melynek mi is részesei vagyunk az utóbbi években. Ha nem változtatunk, civilizációnknak vége!

Mit tehetünk? Ami a legfontosabb meg kell változtatnunk az életmódunkat, a gondolkodásmódunkat, vissza kell fogni a fogyasztásunkat. Ennek egyik módja a megújuló energiaforrások használata. Ezek a szénnel, földgázzal és olajjal (fosszilis, nem megújuló energiaforrások) szemben nem merülnek ki és korlátlan mennyiségben rendelkezésünkre állnak.

Meg kell tanulni használni őket!Alkalmazásukkal hozzájárulhatunk az éghajlatváltozás negatív következményeinek csökkentéséhez, és pénzt is takaríthatunk meg!

Napenergia

Magyarország területére 380-szor annyi energiát sugároz a Nap egy év alatt, mint az ország teljes éves energiafelhasználása. A napenergia hasznosításának jelenleg két elterjedt változata van: a napkollektor és napelem.

Napkollektor

A napsugárzást átalakítja a háztartásban közvetlenül használható hőenergiává. A napkollektor egy elől üveg, hátul hőszigetelt lapos doboz, amelyben a napsugarakat jól elnyelő fekete lemezre szerelt csőkígyó található. A csőkígyóban felmelegedő folyadék szállítja el a keletkezett hőenergiát. Mire használhatjuk a napkollektort?

Vízmelegítésre: Egy családi háznak kb. 8 m2 napkollektorra van szüksége, amihez egy 200-500 literes melegvíztároló tartozik. Nyáron a meleg víz 100%-ban előállítható vele. Télen ez az arány 30% körüli.

Fűtésre: Minden 5 m2 fűtött felülethez 1 m2 napkollektor szükséges, ami azt jelenti, hogy egy 100 m2 –es lakás fűtési rásegítéséhez 20 m2 napkollektor felület szükséges. Ezzel is a fűtési igény 15-40% -át tudjuk kielégíteni.

Megtérülése vízmelegítésnél: 1m2 napkollektor 100-150. 000 Ft. Így az összköltség, a szerelési költségek, a tartály miatt biztosan meghaladja az 1 millió forintot. Fűtésnél: 2-3 millió Ft-ba kerül a kiépítése. 1 m2 napkollektor 500-600 kWh energiát termel évente, ennek a mennyiségnek az ára más energiafajtákkal előállítva jelenleg 25-100. 000 Ft-ba kerül. Tehát a megtérülésre akár 4-15 évet is várnunk kell.

Napelem

A napelemes rendszerek a Nap energiáját közvetlenül elektromos árammá alakítják.
A napelemes rendszerek elemei: napelem, tartószerkezet, áramátalakító (inverter), szolárkábel, akkumulátor. A szolárkábel szállítja a napelemből az előállított áramot az áramátalakítóba, ami az egyenáramot a háztartás számára megfelelő formába alakítja. Az akkumulátor a felesleges áram tárolására kell. Az akkumulátor nem kötelező, mert össze van kapcsolva az elektromos hálózattal és a felesleges áramot az áramszolgáltató köteles megvásárolni tőlünk. Természetesen mi is használhatjuk a hálózati áramot, ha a mi rendszerünk nem termel eleget.

A napelemes rendszerek megtérülése: egy család áramellátását egy 2-3 kWh teljesítményű rendszer teljesen fedezi. Ennek a bruttó ára 2-3 millió Ft körül van. 15-20 m2 tetőfelületet igényel. A napelemeknél 10-13 év a megtérülési idő és 25 évig üzemképesek.

Szélenergia

A szél energiáját a szélgenerátorok alakítják át elektromos energiává. Nagyobb teljesítményű generátorok, vagy az azokból felépített szélparkok települése áramellátásába kapcsolódhatnak be. Viszont kisebb teljesítményű szélgenerátorok (100 W – 20 kW) alkalmasak egy család kiegészítő áramtermelő rendszerévé válni.

Szélgenerátorok

7-10 km/h szélsebességnél kezdenek el forogni és 36-50 km/h szélsebességnél képesek kihozni magukból a legoptimálisabb teljesítményt. Néhány közülük közvetlenül meleg víz előállítására is képes, de túlnyomó többségük csak áramtermelésre alkalmas. A szélgenerátorok telepítése nagyon függ a helyi adottságoktól.

A kis teljesítményű rendszerek (400 W) nyaralók, hajók, tanyák számára alkalmasak és 300-400. 000 Ft körüli áron kaphatóak. A közepes teljesítményű rendszerek (1-2 kW) háztartások kiegészítő áramforrásaként alkalmazhatóak, 1. 000. 000 Ft körül kínálják. Szükség van még tartóoszlopra, betonra is, az összköltség 3 millió Ft körül van. Ha kizárólag szélgenerátorral akarjuk megtermelni a teljes áramszükségletünket, akár 7 millió Ft-ba is kerülhet a rendszer. Kevesebb áramot termel éves szinten, mint a napelemes rendszer, viszont felhős időben is képes termelni, így a két rendszer kiépítése együtt igazán hatékony. Élettartama 20-25 év. Az alföldi régióban hatékony lehet, ha áramtermelésünk 2/3-át napelemes, 1/3-át szélgenerátoros rendszerrel fedezzük.

Foldhőhasznosítás

A talajban a Föld középpontja felől folyamatos a hőáramlás földfelszín felé. Ezt az energiát használják ki a hőszivattyús rendszerek.

Hőszivattyús rendszerek

Használható fűtésre, hűtésre, és meleg víz előállítására. Olyan, mint egy kifordított hűtőgép. A közvetlenül nem hasznosítható hőmérsékletű hőenergiát, hasznosítható hővé alakítja egy kompresszor segítségével. Működése elektromos áramot igényel.

A zárt szondás hőszivattyús rendszerek fajtái, jellemzői:

Telepíthető függőlegesen. 50-100 méter mélyre fúrt szondák gyűjtik össze a Föld hőjét. A fúrás költséges, de kicsi a helyigénye és jó a hatásfoka.

Telepíthető vízszintesen. 1, 5-2 méter mélyen, de 400-800 m2 területen telepítik a szondákat. Olcsóbban telepíthetők, de nagy a helyigényük és a hatásfokuk is elmarad a függőleges rendszerekétől. 20-25 év az élettartamuk. Áruk a teljesítményüktől függően 700. 000 – 3. 800. 000 Ft között mozog. Kiválasztásához mindenképpen kérjük ki szakember véleményét. Egy átlagos családi ház fűtésére alkalmas rendszer 3 millió Ft körül van. A teljes fűtésünk megoldható vele. Ha korszerű gázfűtést cserélünk fel hőszivattyús rendszerre a megtakarítás 50%-os lehet éves szinten a fűtési költségünkből. A megtérülését 7-10 évre teszik.

Biomasszán alapuló megújuló energiaforrások

Megújuló energiaforrásként biomasszán az energiatermelésre alkalmas növényeket, terméseket, mezőgazdasági és ipari szerves hulladékot értünk.

Faapríték, hasábfa: legkedvezőbb költséggel állítható elő belőle hőenergia a biomassza alapú energiaforrások közül. Nagy az energiasűrűsége, gyakori, átalakítás nélkül felhasználható, kicsi a hamutartalma. A fa nedvességtartalma kitermeléskor 45-50%, kétéves szakszerű tárolás után 20 %, ami negatívan befolyásolja a tényleges fűtőértéket Normál kazánban a hasábfa elégetésének hatásfoka 60% alatt van. Faelgázosító kazánban eléri a hatásfok 85-95%-ot.

Pellet: szárított faforgácsból és faaprítékból nyerik préseléssel. 6-12 mm átmérőjű granulátum. És hamutartalma 1% alatti. Nedvességtartalma 10%-nál kisebb. Speciális kazánokban égethető el, 90% körüli hatásfokkal. Nagyon alacsony hamutartalma miatt hamuzni egy idényen belül csak néhányszor kell, és pellettel feltölteni is elég 1-2 havonta. Egy 120 m2 alapterületű ház éves fűtése 250. 000 FT, ugyanez egy kiváló hatásfokú gázkazánnal 380. 000 Ft. A pelletkazán ára 600-800. 000 Ft körül mozog. Így a megtérülése 4-6 év körül van.

A megújuló energiaforrást használó rendszerek összehasonlítása:

Rendszer Felhasználás Ár/család Megtérülés CO2 emisszió
Napkollektor Meleg víz, fűtés 1-3 millió HUF 4-15 év Nincs
Napelem Áram 2-3 millió HUF 10-13 év Nincs
Szélgenerátor Áram, meleg víz 3 millió HUF Természeti adottságtól függő Nincs
Hőszivattyú Fűtés, meleg víz 3 millió HUF 7-10 év Nincs
Pelletkazán Fűtés 6.00-8.000 HUF 4-6 év Nincs

Az energianövények gyors növekedésűek, igénytelenek. Olyan termőterületeken is megélnek, ahol más növények nehezen. Pellet, biobrikett előállítására valók, vagy megfelelő kazánban közvetlenül is elégethetőek. Mezőgazdasági területeken élőknek kiegyensúlyozott bevételforrást jelenthetnek, ami a mai bizonytalan világban nagyon megfontolandó szempont. Semmiképpen nem szabadna őket élelmiszernövények termesztésére alkalmas területeken termelni, csak ahol a talaj, a körülmények másra nem alkalmasak!

Energianád: Felhasználható biomassza erőművekben, biogáz és bioüzemanyag előállításra. Ültetvényezése kezdetben drága, de 1 hektár területről 20-25 tonna szárazanyag tartalmú biomassza takarítható be. Télen kell betakarítani.

Energiafűz: hajtása naponta 3-3, 5 cm-t nő. Hozama az első év után 8-10 tonna/hektár, a harmadik évtől 40-60 tonna/hektár. Szinte bármilyen éghajlaton megél. Árvizes területen a növény 15-20 liter vizet képes elpárologtatni, és hektáronként 20-30 tonna szennyvíziszapot képes feldolgozni. Betegségekkel szemben ellenálló és szeretik a méhek is.

Energiafű: Szárazság- és fagytűrő, 10-15 évig egy helyben termeszthető. Telepítési költsége az erdőtelepítésének a 20 %-a. Betakarítása gabonabetakarító gépekkel történik.

plakát