Hibaüzenet

 • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/home/nyirikhu/html/vipokotour.hu/includes/common.inc 380 sor).
 • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/home/nyirikhu/html/vipokotour.hu/includes/menu.inc 2292 sor).

Kevesebbet a drága energiából

Nap, mint nap hallunk, látunk, olvasunk arról, hogy energiazabáló világban élünk. Ezen éhségünket túlnyomó többségben fosszilis, nem megújuló energiaforrásokból (kőolaj, földgáz, szén) csillapítjuk. A készleteink végesek, és előbb utóbb elfogynak. Többségünknek ezen információk elsuhannak a fülük mellett, mivel úgy gondoljuk, ez nem a mi problémánk. Azt hisszük, majd a politikusok, tudósok, gyártulajdonosok úgyis kitalálnak valamit, és ugyanígy megy minden tovább. Úgy gondoljuk, hogy mi nem pazarlunk, csak élünk. Azt sugallják nekünk a reklámok, hogy ez így normális. Csak az erőművek, a gyárak falják a földbe zárt energiát, és elhitetjük magunkkal, hogy nekünk ehhez semmi közünk.

Pedig ez nem így van! Magyarországon az összes felhasznált energiának több mint az egyharmadát a háztartások közvetlenül használják fel. Mindenki nagyon sokat tehet a világ energiafogyasztásának csökkentéséért! Ha autóval közlekedünk, fűtjük a lakásunkat, televíziót nézünk, internetezünk, főzünk, mosunk, vasalunk, az eredmény mindig ugyanaz: energiát fogyasztunk, amihez szenet, kőolajat, gázt kell elégetni. Ez növeli a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségét, ez pedig hozzájárul a földi klíma változásához. Ha kevesebbet fogyasztunk, kevesebb üvegházhatású gáz (elsősorban szén-dioxid) kerül a levegőbe. Tehát, ha takarékoskodunk az energiával, akkor az nemcsak a saját pénztárcánknak kedvez, hanem a Földnek is.

Mit is tehetünk? Foglaljuk össze, hogy milyen lehetőségünk van arra, hogy csökkentsük az energiafogyasztást, ezzel megkíméljük a pénztárcánkat és csökkentsük a környezetterhelést. Vegyünk példának egy két felnőttből és két gyerekből álló családot: az éves rezsijük az éves gáz-, villany- és vízfogyasztásuk adja meg. Lakjanak egy 65 m2 –es lakásban. Egy évben 400. 000 Ft-ot költenek az energia- és vízszükségletük kielégítésére. Ebből 280. 000 Ft a gázfogyasztásuk, 70. 000 Ft az áramfogyasztásuk és 50. 000 Ft a vízszámlájuk. A következő diagramon mutatja a fogyasztásuk százalékos megoszlását:

Ez a megoszlás nagyon hasonló a családok túlnyomó többségénél. Az ábrából is kitűnik, hogy a legtöbbet a fűtésre költjük, tehát a legnagyobb megtakarítást is ettől remélhetjük.

Fűtés

Ami csak egy kis odafigyelést igényel:

 • Próbáljuk a helyiség hőmérsékletét a funkciójához igazítani. A nappaliban 20 °C, a gyerekszobában 22 °C, a hálószobában 18 °C a legoptimálisabb. 1 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet 6 százalékos energia-megtakarítást eredményez. Ez körülbelül 17. 000 Ft megtakarítást jelent évente.
 • Mindig csak ott fűtsünk, ahol feltétlenül szükséges. Ha elmegyünk otthonról, állítsunk be alacsonyabb hőmérsékletet. Ilyenkor elegendő kb. 15 °C a lakásban. A fürdőszobát csak akkor fűtsük, ha használjuk! Ezen lépések akár 5 %-os megtakarítást eredményeznek. Átlagosan ez 14. 000 Ft-ra rúg.
 • A termosztátot vagy a hőmérőt tegyük messze a fűtőtesttől vagy a közvetlen napsugárzásnak kitett területtől. Huzatos és hideg helyre se tegyük. Egyik esetben sem a valós hőmérsékletet olvassuk le.
 • Ellenőriztessük minden évben a kazánt vagy a konvektorokat. Ez a lépés 5-10 %-os, azaz 14 – 28. 000 Ft megtakarításhoz vezethet évente.
 • Tartsunk megfelelő páratartalmat a lakásunkban, mert párás levegőben az alacsonyabb hőmérsékletet is magasabbnak érezzük. Ehhez semmiféleképpen ne használjunk magas áramfogyasztású elektromos párologtatót! A szobanövények és a fűtőtestre helyezett párologtató edény is tökéletes megoldás.
 • Szellőztessünk naponta kétszer 5 percig kitárt ablakokkal. Ilyenkor az elhasznált levegő gyorsan kicserélődik a friss, oxigéndús, kinti levegőre. A hosszú ideig résnyire nyitott ablakkal csak az utcát fűtjük.
 • Nappal használjuk ki a beáramló napsugarak energiáját. Ezzel a fűtésre és a világításra is kevesebbet fogunk költeni. Sötétedés után viszont húzzuk be a sötétítőt és engedjük le a redőnyt. Ezzel csökkentjük az ablakon keresztüli hőveszteséget.
 • Ne pakoljunk semmit a fűtőtest elé és a függöny se lógjon rá, mert ezzel elzárjuk a hőáramlás útját!
 • Ültessünk a ház északi oldalára örökzöld fákat, amelyek védenek a hideg, téli szelektől. A déli oldalon viszont a lombhullató fák az előnyösek, mivel télen átengedik a napsugarakat, nyáron viszont kellemes árnyékot adnak.

Kis és közepes beruházások:

 • Vásároljunk hőtükör fóliát és rakjuk a fűtőtest mögé, ami visszaveri a hőt, így nem a falat fűtjük feleslegesen. A fólia minden oldalon kb. 10 cm-rel lógjon túl a fűtőtesten. Ez 5-6%-os megtakarítás, ami 14-17. 000 Ft évente.
 • Szigeteljük utólagosan a nyílászárókat. Ezt megtehetjük Purfix habcsíkkal, öntapadós gumicsíkkal, vagy nútba erősített szilikoncsővel. A legutolsó módszer a legtartósabb és legnagyobb hatékonyságú. A szilikoncső élettartama kb. 15 év és a beruházás megtérülési ideje 1, 5-2 év. Ezzel a módszerrel akár 15-20 %-os éves megtakarítást is elérhetünk. Esetünkben ez 42 – 56. 000 Ft-ot jelenthet évente.

A nagy költségű beruházások előtt vessünk egy pillantást a családi házak hőveszteségének a megoszlására:

Kémény Tető Fal Ablak Pince
10-25% 15-25% 20-30% 10-25% 10-15%

Nagy beruházások:

 • A lakások utólagos hőszigetelése. A fenti adatokból is kitűnik, hogy a hőszigetelés akkor működik a legjobb hatásfokkal, he egy átfogó, mindent magába foglaló hőszigetelést alkalmazunk. A homlokzat, a tető és a pince szigetelésénél körültekintően válaszuk meg a szigetelőanyag vastagságát és minőségét. Nyílászáró cserélésénél ne spóroljunk a minőségen! Szakemberrel méressük fel a szigetelésből és nyílászáró cseréből várható megtakarításainkat és számoljuk ki, hány év alatt térül ez meg nekünk. Döntésünket az is befolyásolhatja, hogy ezzel a bolygónak is jót teszünk.
 • Vásároljunk modern, nagy hatásfokú, környezetkímélő kazánt! Egy kondenzációs gázkazán hatásfoka 95-98 %, szemben a régebbi készülékek 50 %-os hatásfokával. Egy ilyen kazáncsere minimum 20 % (56. 000 Ft), de akár 50 % (140. 000 Ft) megtakarítást is hozhat éves szinten!
 • Ha gázfűtésre térünk át, és előtte cserépkályhával fűtöttünk, ne dobjuk ki!
 • Ha gáz elégetésével termeljük a meleg vizünket, vásároljunk alacsonyabb gázfogyasztású és alacsony hőveszteségű gázbojlert.
 • Építkezzünk energiatudatosan! Helyezzük a nappali lakótereket a déli, napsütötte oldalra. Alakítsunk ki télikertet, ami napenergia-csapdaként működik. Kiváló hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező építőanyagokat használjunk fel (akár szalmabálából is építkezhetünk).
 • Használjunk megújuló energiaforrásokon alapuló fűtési módokat (biomassza kazánok, hőszivattyús rendszerek, napkollektorok). Mindenféleképpen szakemberre bízzuk, hogy nekünk mi a legoptimálisabb megoldás. Ezeket a rendszereket alkalmazhatjuk kiegészítő, rásegítő megoldásként. A témáról bővebben egy másik kiadványunkban olvashat.
 • Építsünk passzív házat! A passzív házak kiemelkedő hőszigetelésük miatt nem igényelnek hagyományos fűtési módot. A kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges viszonylag alacsony hőmennyiséget főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik.

Áramfogyasztás

Ami csak egy kis odafigyelést igényel:

 • Né égessük feleslegesen a lámpákat és használjuk ki a természetes fényt!
 • Nagyobb fényerejű lámpát csak ott használjunk, ahol tényleg szükséges (íróasztal, konyhapult).
 • Ahol kisebb megszakításokkal több időt töltünk, ne kapcsolgassuk a lámpát. Egy felkapcsolás kb. annyi áramot fogyaszt, mint öt perc folyamatos világítás és az izzók élettartama is csökken a sok kapcsolgatástól.
 • Használaton kívüli távkapcsolós berendezéseket (TV, DVD-lejátszó, rádió, stb..) kapcsoljuk ki! Ne használjuk a készenléti üzemmódot (standby)! A készülék ekkor a normál üzemmód akár 15 %-át is fogyaszthatja.
 • Ha számítógépet vásárolunk részesítsük előnyben a laptopot, mivel harmadannyi áramot fogyaszt, mint egy asztali gép. Használjuk a számítógép energiatakarékos üzemmódját. A síkképernyős monitor mellett döntsünk, hiszen ez 75 %-al fogyaszt kevesebbet, mint a hagyományos képernyők.
 • A hűtőszekrény és fagyasztószekrényt tartsuk hűvös helyen. Olvasszuk le a fagyasztót legalább évente egyszer, mivel a jég szigetelő hatása felesleges fogyasztást eredményez. A hűtőszekrényben elegendő +5, a fagyasztószekrényben a – 18 °C (Ha 2 fokkal hidegebbet tartunk kb. 1000 Ft-tal nő az éves villanyszámlánk). Ne tegyük melegen az ételeket a hűtőbe. Ne nyitogassuk feleslegesen a hűtőszekrény ajtaját.
 • Mossunk lehetőleg csak 40 °C-on. Ez is elegendő az átlagosan koszos ruháknak. Használjunk energiatakarékos programot. Várjuk meg amíg összegyűlik annyi ruha, amivel megtelik a mosódob. Ne használjunk szárítógépet, mivel 2-3-szor annyi energiát fogyaszt, mint a mosógép. A szárítást a napsütés és a szél ingyen elvégzi a szárítógép helyett.
 • A villanybojler termosztátját állítsuk 40 °C-ra.
 • Ne használjunk olyan feladatra elektromos berendezést, ami kézi erővel is el tudunk végezni (elektromos kés, citromfacsaró, körömlakkszárító stb...).

Kis és közepes beruházások:

 • Cseréljük le a hagyományos izzóinkat kompakt fénycsövekre. A kompakt fénycsövek 6-8-szor tovább bírják, mint a hagyományos izzók és 25 %-al kevesebbet fogyasztanak. Ott használjuk a kompakt fénycsöveket, ahol naponta 3-4 órát világítunk. Drágábbak a hagyományos izzóknál, de kb. 2000 óra használat után megtérül az áruk.

Nagy beruházások:

 • Vásároljunk A vagy A+ energiahatékonyságú elektromos berendezéseket.
 • Ha a melegvizet villanybojler szolgáltatja, cseréljük le modern, energiatakarékos típusra.

Vízfogyasztás

 • Zuhanyozzunk fürdés helyett, harmadannyi vizet fogyaszt!
 • Ne mosogassunk folyó vízben!
 • Szüntessük meg a csapok csöpögését és víztartályok szivárgását!
 • Locsoláshoz gyűjtsük össze az esővizet!

Közlekedés

 • Ha megtehetjük autó helyett pattanjunk kerékpárra, vagy gyalogoljunk. Havonta akár 10-20. 000 Ft-tal költhetünk kevesebbet és még egészségesebbek is leszünk. Esetleg válasszuk a tömegközlekedést.
 • Ha mégis autóba kell ülnünk ügyeljünk arra, hogy ne egyedül legyünk az autóban.

HőszivattyúEnergiatakarékos égőNapelemSzélenergia

 

plakát